ازدواج یک نهاد بزرگ است. بدون ازدواج، زندگی بسیار خالی خواهد بود. اما ازدواجِ بدون آگاهی و دانش از زندگی خالی هم غم انگیزتر است. پس قرار نیست به دلیل اینکه در باب ازدواج و تشکیل زندگی مشترک تعریف بسیاری شده، تن به هر گونه ازدواجی بدهیم. امروزه، به باور نگارنده اگر در مقاطعی از زمان کمیت ازدواج بالاست، اما کیفیت آن بسیار پایین است؛ دلیل آن هم نداشتن اطلاعات کافی است.
در چنین شرایطی ممکن است مرتکب اشتباه های خطرناک در دوران آشنایی شویم که حتی به فروپاشی ازدواج منجر شود.
در این بخش به 7 اشتباه مهم در دوره آشنایی می پردازیم که می تواند تهدیدی جدی برای تشکیل زندگی مشترک به حساب آید.
پذیرش کلینیک مشاوره شرق تهران: 02177249607 -- 02177450159 -- 02177205873
نشانی کلینیک: میدان رسالت- خیابان هنگام- خیابان فرجام- بعد از میدان صدم- ساختمان پزشکان نگین-طبقه 5 واحد 20
۱-سوالات کافی نمی پرسیم!
متاسفانه کم نیستند افرادی که به مراکز مشاوره مراجعه می کنند و وقت مشاوره پیش از ازدواج می گیرند اما مقابل مشاور که می نشینند و از رابطه ی خود می گویند، می فهمیم که هیچ اطلاعات مفیدی و سوالاتی بین آنها رد و بدل نشده است.
حال آنکه اگر واقعاً افراد قصد تشکیل زندگی مشترک داشته باشند، می بایست دوره آشنایی را برای پرسیدن سوال های مهم از یکدیگر اختصاص دهند. برخی برای نپرسیدن سوال، چند دلیل می آورند؛
یکی اینکه پرسیدن سوال و کنجکاوی، قسمت عاشقانه رابطه را مخدوش می کند.
برخی با این باور که “سوال باعث می شود فضای بین مان رسمی و مثل مصاحبه باشد” نفر مقابل خود را از پرسیدن سوال منصرف می کنند.
۲-نمی دانیم درباره چه چیزهایی سوال بپرسیم
وقتی افراد چنین پاسخی را می دهند یعنی از تشکیل زندگی مشترک، نیازهای هم و توقعات هیچ تصویر روشنی ندارند.
حتی از ضروریاتِ زندگی مشترک هیچ اطلاعی ندارند و این بدترین حالت ممکن است زیرا نشان می دهد پختگی و تجربه لازم را برای ازدواج و تشکیل زندگی مشترک ندارند.
در این شرایط بهتر است مدتی دست نگه دارند و در خصوص تشکیل زندگی مشترک و چالش های آن پرس و جو کنند، با اطرافیان صحبت کنند و مطالعه کنند.
۳-نشانه های هشداردهنده ی مشکلات بالقوه را نادیده می گیریم.
یکی از اتفاق های بسیار خطرناکی که در طول رابطی آشنایی می افتد که ما چیزی از فرد مقابل می بینیم که به این معنی است باید محتاط باشیم، اما خودآگاه یا ناخودآگاه از آن چشم پوشی می کنیم.
غالباً این اتفاق تحت تاثیر احساس قرار می گیرد و البته گاهی خطا در تشخیص و اولویت بندی ویژگی های ضروری.
معمولا به چند طریق این کار را انجام می دهیم:
4-مسائل را کم اهمیت جلوه می دهیم!
مثلا می گوییم آنقدرها هم پرخاشگر نیست. در حالی که در اصل رفتار پرخاشگرانه از او دیده ایم.
بسیار در مراجعان کلینیک دیده ام که تا روی یک ویژگی دست می گذاریم مثلا مصرف مواد مخدر و در مورد اشتباه انتخاب چنین فردی صحبت می کنیم، مراجعی که تصمیم گیری احساسی می کند بلافاصله پاسخ می دهد:
آنقدرها هم مواد مصرف نمی کند، تفننی است، همیشگی نیست، اعتیاد نیست و… .
5-کارهای او را توجیه می کنیم!
افراد در پاسخ به انتخاب نادرست خود می گویند: چون خانواده ی خوبی ندارد عصبی است، پس از ازدواج درست می شود.
یا چون از بچگی خیلی سختی کشیده، فلان مشکل را دارد و … .
و به همین ترتیب بسیاری از مشکلات دیگر و نشانه های بالقوه ی ضعف های مهم نفر مقابل را نمی بینیم مثلا بیماری. شرایط سخت خانوادگی، روابط پر تنش در خانواده، فرهنگ و اصالتِ خاص خانواده ی او.
شرایط کاری و یا برخی ویژگی های شخصیتی. واقعیت را با مثالی دیگر روشن می کنم.
چون به شخصی خیلی علاقه مند و دلبسته شدیم ضعف مالی او را نمی خواهیم مورد توجه قرار بدهیم یا ویژگی های شخصیتی منفی او را، مثلا فردی یکدنده است و حرف خودش را قبول دارد!
6-شتاب زده با طرف مقابل سازش می کنیم!
یکی از نشان های عدم آمادگی برای تشکیل زندگی مشترک این است که در مواجهه با شخص مورد انتخاب، ارزش ها، رفتار و سلایق خود را سریعا تغییر می دهیم تا وانمود کنیم با نفر مقابل خود توافق داریم؛
این ترس که مبادا او را از دست بدهیم و کمبود اعتماد به نفس و به اصطلاح خود را دست کم گرفتن باعث می شود در غالب تفاوت ها خودمان را فرد سازش یافته نشان دهیم.
یکی از نشانه ها این است که دیگران وقتی ما را می بینند می گویند از وقتی با فلان شخص آشنا شدی، اخلاقت خیلی تغییر کرده، تو قبلا طرز تفکرت این بود و…
7-تسلیم نیاز جنسی می شویم!
تسلیم نیاز جنسی شدن به چند طریق ممکن است اتفاق بیفتد.
گاهی افراد تحت تاثیر شتاب در رابطه قرار می گیرند.
واقعیت این است که این بخش می تواند بسیار جذاب باشد اما توصیه می شود پیش از تشکیل زندگی مشترک در مورد برقراری رابطه ی جنسی تأمل کنید!
طریق دیگری که افراد زودهنگام در رابطه جنسی قرار می گیرند این است که فریب بازیهای روانی را می خورند.
منطقی جلوه دادن رابطه جنسی با این باور که “اگر پیش از ازدواج رابطه ای نباشد، چطور می توان بعد از ازدواج رابطه ی زناشویی موفقی را تجربه کرد”
-8تعهد را مقدم بر تفاهم می دانیم!
اشخاصی که به لحاظ عاطفی خیلی زود وابسته به دیگری می شوند بیشتر در معرض متعهد نمودن خود هستند. همچنین کسانی که آسیبهایی را تجربه کردند و یا مدت طولانی تنها مانده اند.
به طور کلی غلبه ی احساس نشان دهنده خطری است که ممکن است گریبان ما را بگیرد و ما را دچار خطا کند.
9-باورهای اشتباه را نادیده می گیریم
باور به این که او را تغییر خواهم داد سپس، مشکلات کم می شود.
باورهای بسیاری هستند که باعث می شوند مسیر رابطه را اشتباه طی کنیم؛
بدتر از همه اینکه حاضر نیستیم یا به فکرمان نمی رسد در مورد افکار و باورهایمان با کسی مشورت کنیم و درستی و نادرستی آن را مورد آزمایش قرار دهیم.
بعد از ازدواج او را تغییر می دهم ، آنطور که خودم می خواهم
یا
شخص مورد نظرِ خودم را کم سن انتخاب کرده ام، تا بتوانم آنطور که خودم می خواهم تغییر دهم.
در پایان توصیه می شود پیش از ازدواج حتما از مشاوره های ازدواج استفاده کنید و تلاش کنید بهترین مشاور ازدواج در تهران یا شهر محل سکونت خود بیابید.